Analiza si prognoza seismicitatii Romaniei
AFROS

Platforma Virtuala AFROS


Valori ale parametrului statistic Z pentru cutremurele de adancime subcrustala din zona Vrancea.



Explicații privind parametrul statistic Z

Secțiunile verticale prin zona Vrancea, care arată in culori valorile parametrului Z pentru diferite ferestre de timp, au fost realizate de-a lungul profilului sud-vest - nord-est (SW-NE) (vezi harta din stanga).

Valorile parametrului Z au aceeași interpretare în termeni ai semnificației statistice precum numărul de deviații standard de la valoarea medie pentru o distribuție normală. O valoare pozitivă a parametrului Z (culorile calde in secțiune) reprezintă o seismicitate relativ scăzută în fereastra W2 comparat cu W1, în timp ce o valoare negativă (culorile reci pe secțiune) reprezintă o activare a seismicității în fereastra W2 comparat cu W1.

Fereastra W1 va fi definită aici din anul 2004 pana la momentul de la care începe fereastra W2 si va avea o dimensiune fixa (deoarece in principiu o fereastra W1 mai lungă aproximează mai bine seismicitatea de fond).

Fereastra W2 se extinde de la momentul pentru care se determină parametrul Z și are o lungime definită de 1.5 ani.

Denumim fereastra W2 fereastră de monitorizare.

Secțiunile afișate au fost calculate cu fereastra W1 începând cu anul 2020, la fiecare trei luni.

Nota. Valorile ridicate (Z > 5.0) (cu roșu pe secțiune), care se observa la adâncimi sub ~140 km, sunt legate de unele schimbări ale metodei de localizare a cutremurelor care a avut loc in anul 2014 (vezi raportul pe anul 2021 al proiectului).